català  |  español  |  english


Jul242011

Joli OS un sistema idoni per a netbooks


Joli OS 1.2

Joli OS, també conegut com a Jolicloud, és un sistema operatiu amb unes característiques que el fan especialment indicat per a un netbook. Està basat en Ubuntu Linux, però presenta una interfície d’usuari diferent, simplificada i molt fàcil d’usar.

Una de les característiques pròpies és que proporciona el mateix tractament a aplicacions locals i web. Les aplicacions web s’executen pràcticament a pantalla completa i sense les barres dels navegadors.

L’escriptori del Joli OS, Jolicloud, es pot utilitzar també en un navegador modern, com les darreres versions del Mozilla Firefox i Google Chrome, i ens permet sincronitzar els nostres propis llançadors entre diferents ordinadors i també en el navegador.

Actualment, la majoria de netbooks venen preinstal·lats amb el sistema Windows 7 Starter que presenta algunes limitacions absurdes com la que no permet modificar el fons d’escriptori, entre d’altres.

Quins avantatges proporciona Joli OS enfront del Windows 7 Starter en un netbook?

 • Joli OS és més ràpid en inciar el sistema.
 • Menor consum de memòria.
 • Fins a un 15% més d’autonomia.
 • Interfície moderna i agradable adaptada per a la pantalla dels netbooks.
 • Instal·la i elimina aplicacions més fàcilment.
 • Sincronitza l’escriptori entre diversos ordinadors.
 • Podem accedir a l’escriptori del Joli OS a través del navegador web en un altre ordinador.
 • Major personalització, podem canviar el fons d’escriptori, ordenar les aplicacions i crear aplicacions web pròpies.
 • Menys problemes de seguretat.
 • Millor sistema d’actualitzacions.

Tot i que inicialment Joli OS es va concebre per a un netbook, el seu ús no està limitat a aquests dispositius i també es pot utilitzar en qualsevol altre ordinador, ja sigui portàtil o de sobretaula, i donat el seu bon rendiment també s’ha instal·lat amb èxit en ordinadors més antics de prestacions més reduïdes, de fet és el que Jolicloud anomena reciclatge d’ordinadors, ja que inclou paquets de controladors específics per a hardware antic.

Per a instal·lar Joli OS disposem de vàries opcions:

 • Realitzar una instal·lació nativa ja sigui utilitzant tot l’espai del disc o amb arrencada dual amb Windows o altres sistemes.
 • També es pot instal·lar dintre del Windows com a una aplicació més.
 • Usar l’escriptori Jolicloud en un navegador web.
 • A través del suport d’instal·lació ja sigui USB o en CDROM es pot carregar Joli OS sense instal·lar-lo, el que es coneix com a modalitat de prova, força útil per a comprovar si el nostre ordinador és totalment compatible amb Joli OS.

De totes aquestes opcions la que recomanem a Extens, és la primera, la instal·lació nativa, ja que és d’aquesta manera de la que podrem gaudir de tots els avantatges del Joli OS.

Per a instal·lar Joli OS de forma nativa primer ens baixem la imatge ISO a través d’aquí. En aquesta pàgina pitgem sobre el botó Download de la dreta corresponent a Just Joli OS.

Tot i que ens pugui confondre, el tipus Keep Windows és una instal·lació com a una aplicació de Windows i algunes característiques que hem destacat anteriorment com la càrrega més ràpida, menor consum de memòria i major autonomia no s’aplicarien al executar Jolicloud dintre del Windows.

Una vegada ens hem baixat la ISO del Joli OS, hem de transferir-la a un suport extraible tipus USB, per a fer-ho ens hem de baixar el Jolicloud USB Creator el qual està disponible per a Windows, Linux i Mac OS X.

Després reiniciem l’ordinador i seleccionem com a dispositiu d’arrencada la memòria USB a la que hem transferit l’instal·lador del Joli OS, en alguns sistemes açò es pot fer pitjant la tecla F8 o F9, en d’altres és F2 i altres ESC durant la primera pantalla de càrrega de l’ordinador.

El procés d’instal·lació és realment simple i no necessita massa explicacions, els passos són bastant clars i molt similars als d’Ubuntu.

Si volem realitzar una instal·lació paral·lela i mantenir el Windows i disposar d’arrencada dual entre Joli OS i Windows es pot realitzar durant l’apartat de particionament del disc dur, tot i que si disposem de Windows Vista o 7 és més recomaneble redimensionar prèviament la partició del Windows a través de l’Adiministrador de discos del Windows.

Una vegada finalitzada la instal·lació i havent creat un usuari local i registrar-nos com a usuari del Jolicloud accedirem a l’escriptori de Jolicloud a través del qual podrem instal·lar i eliminar aplicacions molt fàcilment, gestionar les carpetes personals, actualitzacions del sistema, etc.

Si volem usar un gestor de fitxers més tradicional alhora de gestionar les carpetes personals, transferir documents, etc. ho podem fer pitjant simultàniament ALT i F2 i executar nautilus.

Per als usuaris més avançats de Linux també tenen a la seva disposisció un terminal apretant les tecles ALT i F1.

Des d’Extens vos recomanem provar Joli OS si disposeu d’un netbook ja que disposareu d’un sistema atractiu i molt fàcil d’utilitzar, amb una interfície adaptada a les dimensions dels netbooks i la seva mescla d’aplicacions locals i web el converteixen en un sistema ideal per a netbooks.